Vad är en elcentral?

En elcentral kallas ibland även för gruppcentral, proppskåp eller säkringsskåp och är en sorts elteknisk installation. Inuti en elcentral, som liknar ett skåp, finner man en rad olika säkringar. Detta skåp befinner sig oftast i hallen, källaren, garaget eller grovköket i ett hem och det är utifrån denna elcentral som all elektricitet utgår. Här finner man alltså de olika elledningarna och dess förgreningar. Det kan utifrån denna huvudgren finnas flera olika undercentraler.

Vad innebär olika sorters säkringar?
Det finns olika sorters säkringar som har olika funktioner. Huvudsäkringarna befinner sig oftast i en egen elcentral där exemplevis elmätaren finns. Dessa huvudsäkringar är oftast mellan 16-25 ampere men det finns även vissa som är över 1000 ampere. I vissa hus kan ibland huvudsäkringarna vara placerade i ett skåp utanför huset, i ett så kallat fasadmätarskåp. Vidare finner man även en så kallad jordfelsbrytare inuti elcentralen samt en huvudbrytare vars funktion är att på ett så enkelt sätt som möjligt bryta all ström.

Varför hette det proppskåp förr i tiden?
Förr i tiden kallade man elcentralen för proppskåp vilket har sitt ursprung i att det förr fanns olika keramiksäkringar inuti dessa skåp. Keramiksäkringarna kallades specifikt för proppar och därav fick själva skåpet också namnet proppskåp. I stora miljöer, där man har långa ledningar, används fortfarande dessa smältsäkringar. Elcentralen har dock utvecklats rejält och idag finns det automatsäkringar med flera olika karaktärer, allt från långsamma säkringar till snabba.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *