Kroatien – en pärla vid Medelhavet

Kroatien är ett resmål som blir mer och mer populärt både bland svenska och bland utländska turister. Det är inte underligt då detta land är en riktig pärla vid Medelhavets kust. Geografiskt sett ligger Kroatien söder om Ungern och gränsar även till Serbien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro och Slovenien. Reser man över havet så når man inom kort Italien. Närheten till Italien och Medelhavet präglar både arkitektur och miljö, samtidigt som landet har sina rötter i det gamla Jugoslavien. Detta gör Kroatien till ett mycket intressant land.

Resor och bad i Kroatien
Det finns många olika typer av resor till Kroatien och varierande resmål att välja på då Kroatien har ett brett utbud av upplevelser. Strand- och badliv erbjuds på den härliga medelhavskusten. Här finns såväl stränder som härliga klippor att bada från i kristallklart vatten. Många av kuststäderna, t.ex. Opatia och Pula har milslånga iordninggjorda strandpromenader med små badplatser och badstegar bara tiotals meter ifrån varandra. Ovanför strandpromenaderna breder dramatiska klippkuster ut sig med pampiga villor och trädgårdar i medelhavsstil.

Stadsliv och matkultur
För den som föredrar stadsliv, mysiga gamla gränder, mat och dryck finns ett rikt utbud i Kroatien. Tack vare Kroatiens läge och bakgrund finns en härlig blandning av olika matkulturer och inte minst vin av hög kvalitet, producerat i Kroatien.

Längs kusten finns det möjlighet att äta fantastisk fisk samt pasta och pizza som influerats av närheten till Italien. Samtidigt finns också traditionella och läckra rätter från Balkan, t.ex. de kryddiga köttfärsrätterna pljeskavica, eller cevapcici som brukar serveras med ajvar, hackad lök, läckra sallader och ibland rostad potatis eller pommes frites. Tack vare den ökande turismen brukar det numera också finnas mysiga strandbarer där man kan ta en utsökt cappuccino eller glass.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *